N-VA wil Zoniënwoud op werelderfgoedlijst UNESCO

Op 21 juni 2011

Mark Demesmaeker meent dat het Zoniënwoud bij de UNESCO een plaats verdient op de lijst van werelderfgoed wegens zijn unieke mix van cultuurhistorisch belang, een bijzondere ecologische waarde en een hoge vrijetijdswaarde voor het grote publiek. "En dit alles vlakbij de hoofdstad van Europa", beklemtoont het Vlaams parlementslid van de N-VA. 

Het Zoniënwoud is een schatkamer van biodiversiteit. Het bos is de habitat van tientallen zoogdiersoorten, telt meer dan 1200 soorten paddenstoelen, verschillende reptielsoorten en zelfs een variant van de vogelspin. Het Rood-Klooster is één van de natuurreservaten van het Zoniënwoud. Het domein, dat in 2007 werd heraangelegd, is wegens haar uniek karakter, pittoresk landschap en toegangspoort tot het Zoniënwoud een populaire bestemming voor wandelaars. Het woud is daarnaast een populair recreatieterrein voor duizenden bezoekers die er op aangelegde paden komen lopen, fietsen, paardrijden of nordic walken. Vissers zijn dan weer welkom aan de vijvers van het Rood-Klooster, Groenendaal en het park van Tervuren.

De erkenning tot werelderfgoed houdt een aantal voordelen in. Een plaats op de UNESCO-lijst verhoogt de aantrekkingskracht en de populariteit bij het publiek. De erkenning zal er daarenboven voor zorgen dat gemakkelijker middelen zullen te vinden zijn voor het behoud van het woud.

Vlaanderen neemt dit initiatief in navolging van het voorstel van resolutie van het Brussels Parlement om het Zoniënwoud in te schrijven op de lijst van het Werelderfgoed van de Mens. Mark Demesmaeker: "Aangezien het grootste deel van het Zoniënwoud in Vlaanderen ligt, lag het voor de hand dat wij deze stap zetten."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is