U bent hier
Beersel is Vlaamse reflex al kwijt
CD&V, SP.a, Open VLD en Groen vinden het prima dat Beersel deel uitmaakt van de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. Het N-VA-voorstel om niet deel te nemen aan deze constructie werd door hen weggestemd, in samenwerking met de Franstalige fractie Union Beersel. Diezelfde partijen stemden samen ook het N-VA-voorstel weg dat anderstalige wegsignalisatie wou bestraffen.
Al van bij de start van de huidige gemeentelijke coalitie, vreesden velen dat het uitsluiten van de N-VA uit het beleid, zou leiden tot een ánder beleid. Vandaag lijkt die vrees gegrond.
Eerst werd in de gemeenteraad een N-VA-voorstel weggestemd over de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG). Die BHG kwam tot stand als een van de vele toegevingen voor de splitsing van BHV. Aanvankelijk zou het enkel gaan over samenwerking tussen de gewesten. Prima dus. Plots werden echter ook alle gemeenten van Vlaams-Brabant verplicht om deel uit te maken van die constructie. Waarom? Omdat sommige Franstalige partijen de BHG willen gebruiken als vehikel voor de uitbreiding van Brussel. Dat geven ze ook openlijk toe.
Beersel = Bruxelles?
Net daarom wou de N-VA dat de gemeenteraad zich duidelijk zou uitspreken tegen de opname van Beersel in die Brusselse gemeenschap. De wet kan ons dan wel dwingen om lid te zijn van die BHG, niemand kan ons verplichten om op de uitnodigingen van die BHG in te gaan.
Samen met de Union Beersel dacht de Beerselse meerderheid daar duidelijk anders over. De schepen van Vlaams beleid (sic) maakte zich zelfs zeer boos dat de N-VA durfde de rol van Beersel in de BHG ter discussie te stellen.
Gelukkig zijn er in Vlaams-Brabant wél afdelingen van CD&V, OpenVLD en SP.A die Vlaamsbewust zijn en de motie van de N-VA goedkeurden. In o.a. Overijse en Steenokkerzeel gaan CD&V en OpenVLD zelfs nog verder en trekt men naar de hoogste rechtbank van het land voor de vernietiging van de hele BHG-constructie. In Beersel doen CD&V en OpenVLD het totaal tegenovergestelde. Naar verluidt beseffen zij dat ze bij de afgelopen verkiezingen veel Franstalige stemmen binnenhaalden. En die willen ze blijkbaar ten alle prijze behouden…
Stationnement interdit
Dat bleek ook uit de afwijzing door de meerderheid (opnieuw in samenwerking met de Union Beersel) van een ander N-VA-voorstel. Steeds meer plaatsen aannemers niet-Nederlandstalige borden op de openbare weg, bijvoorbeeld bij wegenwerken. De gemeentediensten moeten dan uitrukken om ze weg te halen of om de aannemer te overhalen om ze zelf te vervangen. Daarom stelde de N-VA voor om een beperkte boete te kunnen uitschrijven wanneer aannemers zich niet houden aan de wetgeving.
Opnieuw spuwde de Beerselse meerderheid gif. “De Beerselaars zijn geen idioten, die kennen Frans en Engels” tierde de schepen van Vlaams beleid (sic). Volgens haar mag dus alles in het Frans in Beersel. Want alle Beerselaars begrijpen dat toch…
Samen met de Franstalige Union Beersel werd het constructieve voorstel dus weggestemd.
Nochtans. Onder andere in Halle en Affligem bestaat identiek hetzelfde reglement. Ingevoerd door… (o.a.) CD&V en OpenVLD. In Beersel stemmen diezelfde partijen dat voorstel weg. Rare jongens.