Ook Beerselse ondernemingen ten strijde tegen gemeentebestuur

Op 24 februari 2014

De Beerselaars krijgen in 2014 een belastinglawine over zich heen. In de loop van 2013 werden meer dan 60 verhogingen van belastingen en heffingen allerhande goedgekeurd. Het gemeentebestuur maakte onze gemeente daarenboven ronduit belachelijk met absurde pestbelastingen. Steevast werden de belastingverhogingen en nieuwe belastingen ingevoerd zonder enige vorm van overleg met wie dan ook. Die houding wreekt zich nu.

De Beerselse ondernemingen Colruyt, Amacro, Car Parc Lot en NV Limbourg dienden een klacht in bij de Vlaamse administratie Binnenlands Bestuur. De ondernemingen hoorden het in Keulen donderen toen bekend werd dat er, bovenop allerhande andere belastingverhogingen, ook nog eens een nieuwe ‘Belasting op economische bedrijvigheid’ werd ingevoerd. Het Beersels bestuur vindt blijkbaar dat mensen die economisch bedrijvig zijn daarvoor gestraft moeten worden.

Het gemeentebestuur maakt zichzelf, maar spijtig genoeg ook onze gemeente, helemáál belachelijk met de invoering van een belasting op vrachtvervoer. Alle bedrijven moeten voortaan 0,1 euro betalen per ton die in hun opdracht op het Beersels grondgebied wordt vervoerd. Wie dat gaat controleren is onduidelijk. Moet de politie barricades opwerpen en elke vrachtwagen wegen en controleren? De belasting is zo knullig geformuleerd dat eigenlijk elke vrachtwagen die passeert op het Beersels grondgebied belasting moet betalen. Gaat men een bareel zetten aan de twee kanten het Beersels stuk autostrade?

De belasting is dodelijk voor het tiental Beerselse transportbedrijven. Daarnaast worden ook grote werkgevers als Colruyt, Amacro, Siemens enzovoort getroffen. Men dreigt eenvoudigweg werkgelegenheid uit onze gemeenten weg te pesten en geeft iedereen het signaal dat jobs en bedrijven in Beersel niet welkom zijn. 

De invoering van de belachelijke pestbelasting illustreert de houding van het gemeentebestuur. In plaats van vooraf eerst eens beleefd overleg te hebben met onze bedrijven en de werkgeversorganisaties als Unizo en Voka, moeten ze alles vernemen via de pers. Zo voert hert gemeentebestuur trouwens ook haar personeelsbeleid. Gemeentepersoneel moet via de pers vernemen dat er ontslagen vallen.

Voor ons is het alleszins duidelijk dat de belachelijke pestbelastingen zullen moeten aangepast worden. Ofwel na afhandeling van de klachten bij de Vlaamse administratie ofwel na een juridische procedure bij de Raad van State.  De N-VA eist dat het gemeentebestuur onmiddellijk deze belastingen aanpast in plaats van zichzelf en onze gemeente nog meer voor schut te zetten. Wij laten het hier niet bij. Net zoals in het geval van het Herman Teirlinckhuis, zullen we onze slag thuishalen, goedschiks of kwaadschiks. Het wanbeleid moet stoppen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is